OVER LIEN

Hey, ik ben Lien!

Klinisch psycholoog, perinataal counselor maar in de eerste plaats mama. Ik heb 3 zonen en ken daardoor het proces van moeder worden als geen ander.

Dat mama worden veranderde mij niet alleen als mens maar ook als hulpverlener. Sinds de komst van mijn eerste kindje in 2015 ontstond er een sterke fascinatie voor alle psychische aspecten rond het ouderschap. Ik merkte immers zelf ook op dat het mama worden wel zijn effect heeft op de manier waarop je in het leven staat.

Bij de komst van onze eerste zoon was de roze wolk bij mij ook ver te bespeuren

Een zware bevalling, een slechte voorbereiding en een pittige rugzak maakten de eerste maanden als moeder erg zwaar. Ik voelde me onzeker, alleen en onbegrepen.

Ik zag tegelijkertijd vriendinnen en familieleden mama worden en ik zag ze net als mij soms wel eens wankelen. Sommigen kregen het echter heel moeilijk en dreigden kopje onder te gaan.

Als ik deze moeilijkheden met hen wou bespreken hoorde ik keer op keer dezelfde conclusie: wat een taboe! In het hulpverleningslandschap zag ik tevens een groot gat voor de specifieke, gespecialiseerde begeleiding van deze ouders. Dat leek mij niet te kloppen en frustreerde mij.

Toen ik in 2017 voor de tweede keer een zoontje mocht krijgen groeide mijn interesse voor de psychologie van de mama’s nog sterker

Ik begon me te verdiepen in het peripartum door boeken te lezen en extra opleidingen te volgen.

Rond die periode kwam ook ACT op mijn pad. Een vorm van therapie waar moeilijke gevoelens niet onder stoelen of banken wordt gestoken. Echt iets voor mij! Ik ben immers een gevoelsmens en niet vies van een goede portie diepgang.

Voorzichtig zette ik mijn eerste stapjes richting een eigen thuispraktijk eind 2018

Ik merkte op dat de vraag naar deze gespecialiseerde hulp groot was. Ik bouwde een heel fijn netwerk uit en bleef me verdiepen. Ik volgde veel supervisie en ging zelf in leertherapie om de therapeut te worden die de ouders bij mij in de praktijk echt verdienen.

Ik leerde op die manier ook meer over mezelf en zag welke onderliggende patronen die ervoor zorgden dat ik mezelf wel eens dreig te verliezen in het mama zijn. Iets wat ik vaak herken bij de moeders bij mij in de praktijk.

Midden 2021 werd ik voor de derde (en laatste!) keer mama

Mijn gezin vol mannen is compleet. Bij de komst van elk kind heb ik steeds meer mogen ervaren hoe de periode rond het kindjes krijgen aanvoelt. En dat kan heftig zijn. Soms een roze wolk, soms een grijze. Een proces met heel veel ups en downs. Mede door mijn eigen ervaringen ben ik meer dan eens gepassioneerd door de doelgroep waarmee ik mag werken.

Samen met de geboorte van onze jongste zoon werd tevens ook mijn eerste online programma geboren

Ik merkte op dat ik graag preventief aan de slag ging met vrouwen met een kinderwens of dames die reeds in verwachting van een kindje zijn. Inzetten op het versterken van mensen alvorens er zich grote problemen voordoen is heel dankbaar werk. Dat probeer ik nu via mijn online programma op grote schaal te voorzien voor alle mama’s in deze levensfase.

Relevante opleidingen

Lid van de psychologencommissie.
Erkenningsnummer 862122434
Visumnummer klinisch psycholoog: 266001

  • 2004- 2009 Master in de Psychologie (Vrije Universiteit Brussel)
  • 2016- 2017 Postgraduaat in het oplossingsgericht begeleiden en hulpverlenen (UCLL)
  • 2018-2019: Basisopleiding ACT (Allegre)
  • 2018-2019: Perinatale counseling ( Draagkracht)
  • 2018 : Rouw en begeleiding bij pre- of perinataalverlies van een kindje (Manu Keirse)
  • 2019- 2020: Verdieping ACT (Allegre)
  • 2020- 2021: Trauma en geboorte (Ybe Casteleyn)
  • 2021: Trauma in het peripartum (Draagkracht)
  • 2021-2022: Healing trauma with ACT (Praxis, Robyn Walser)
  • 2022: Mindful compassionate parenting. Orientation seminar (CPAkademie)
  • 2024: Werken met het zenuwstelsel (Très bien coaching)
  • 2024: Bloeicongres: Het proces van het moeder worden
  • 2024: ACT en slaap (ACT Academie, Saartje De Cock)