Hoe Anne haar mindset rond bevallen veranderde

18 aug 2021

Na drie kinderen kan ik uit eigen ervaring zeggen dat elke bevalling anders is. Je kan er geen enkele vergelijking in maken. De baby is anders, de reactie van jouw lijf is anders en misschien ben jijzelf ook wel anders. Maar wat als je voorafgaande bevalling een erg negatieve ervaring was? Hoe kom je los van dat beeld om met goede moed een nieuwe bevalling aan te gaan? Anne kwam naar me toe en samen gingen we de uitdaging aan. Met succes, al zeg ik het zelf!

Anne is een zwangere mama wanneer ik haar leer kennen. Ze heeft al een dochtertje en verwacht er al snel nog eentje. Vol enthousiasme kijkt ze uit naar deze gezinsuitbreiding. Ze is alleen erg bang om nog eens te bevallen. De eerste ervaring hiermee was erg negatief. Lees verder als je wilt weten hoe Anne hiermee leerde omgaan. Een eerlijk verhaal over hoe ouderschap er ook kan uitzien.

Eindelijk weer zwanger

Na de geboorte van onze eerste lieve spruit, voelde we het al snel kriebelen om een nieuw wondertje te verwelkomen. Van onze eerste dochter waren we bij de eerste poging al meteen zwanger. We hoopten dus en dachten dat dit nu wel weer even snel ging gaan. Maar pas 8 maanden en een miskraam later, hadden we eindelijk terug een positieve zwangerschapstest in handen. Het gelukzalige gevoel van gezinsuitbreiding maakte na een aantal weken plaats voor zwangerschapsmisselijkheid: van het bed naar de zetel, van de zetel naar het bed. Gelukkig ging dit na een aantal weken voorbij en konden we eindelijk echt ‘genieten’. De zwangerschap verliep vlot en we waren blij dat de echo’s goed waren. We zaten echt op de roze wolk.

Tekening: K.Beckers, 5 jaar

Een eerste keer bevallen

Onze eerste dochter was een flinke baby van meer dan 4kg. De arbeid en bevalling verliepen erg moeizaam. Ik wou bij die bevalling oorspronkelijk geen epidurale, maar doordat de ontsluiting niet vorderde was ik uiteindelijk toch blij dat er een epidurale werd geplaatst. Het persen zelf verliep erg moeizaam, waardoor er uiteindelijk een zuiger werd geplaatst. Onze dochter werd geboren, maar ademde niet, waardoor ze haar meteen hebben moeten meenemen naar de reanimatiekamer. De vroedvrouw, de gynaecoloog, mijn man… iedereen haastte zich mee naar de reanimatiekamer, waardoor ik alleen achterbleef in de verloskamer, niet wetende wat ze mij gingen komen vertellen, Enkele minuten later kwamen ze binnen met een mooi roze, wenende baby.

Onze dochter werd geboren, maar ademde niet, waardoor ze haar meteen hebben moeten meenemen naar de reanimatiekamer.

Tijdens het kraambed vertelde we tegen het bezoek dat het niet zo vlot was gegaan, maar dat alles nu in orde was. Dat dit moment, deze minuten, zo een diepe indruk/wonde had gemaakt, had ik op dat moment niet door. Ik verdrong het om mezelf te beschermen en deed er luchtig over.

Weer een grote baby

Tijdens de zwangerschap van onze tweede dochter, werd er ongeveer in de helft van de zwangerschap tijdens de echo vertelt dat ze wat groter zou zijn dan gemiddeld. De angst sloep me om het hart. Ik schoot in paniek. We reden naar huis en ik weet nog dat ik toen erg opgejaagd was. De dagen vorderden en elke dag/avond begon het feit dat onze dochter was zwaarder ging zijn meer en meer door te wegen. Ik kon me niet meer concentreren, voelde me niet goed in mijn vel, had eigenlijk echt angst voor een nieuwe bevalling. Ik kon er moeilijk door in slaap geraken en was er veel mee bezig in mijn hoofd.

Mede dankzij Lien is mijn tweede bevalling helemaal anders verlopen. Het was een krachtige, prachtige bevalling, waar ik erg trots op ben!

Door een gesprek met mijn vroedvrouw, die me aanraadde om hier hulp in te zoeken, ben ik bij Lien terechtgekomen. Ik voelde meteen dat hulp nodig was, dus maakte zonder veel moeite een eerste afspraak. Ze heeft me goed kunnen helpen, tijdens onze gesprekken, om dit allemaal een plaatsje te geven. Ik heb onbewust bij onze eerste dochter al de negatieve gevoelens verdrongen en niet uitgesproken. Een mama die net bevallen is hoort toch positief en blij te zijn? Ze heeft me geleerd hoe belangrijk het is om dit allemaal uit te spreken. Om negatieve gedachten niet weg te stoppen, deze toe te laten. Ook de mindfulness oefeningen hebben zeker geholpen. We hebben verschillende scenario’s voor de aankomende bevalling overlopen: wat als ze ook niet ademt? Wat kunnen we anders doen deze keer? Wat zou helpen als de negatieve gedachten in verband met de bevalling terug de kop zouden opsteken?  Ze heeft me terug vertrouwen gegeven om dit nieuwe geboorteproces tot een goed einde te brengen. Mede dankzij Lien is mijn tweede bevalling helemaal anders verlopen. Het was een krachtige, prachtige bevalling, waar ik erg trots op ben! Bedankt Lien!!!